ΥΠΕΡΗΧΟΙ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Η κτηνιατρική επιστήμη τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικές προόδους στην αντιμετώπιση των περιστατικών που αφορούν τα ζώα συντροφιάς. Η πρόοδος αφορά όχι μόνο τη γνώση που αποκτάται αλλά και τις διαγνωστικές τεχνικές που εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση. Η πιο γνωστή και ευρύτατα χρησιμοποιούμενη τεχνική απεικόνισης είναι η ακτινογραφία. Τα τελευταία χρόνια όμως η διαγνωστική υπερηχοτομογραφία αποτελεί μία συμπληρωματική της ακτινογράφησης τεχνική που λόγω των πλεονεκτημάτων της γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ των κτηνιάτρων και των ιδιοκτητών ζώων.

Οι υπέρηχοι είναι ήχοι πολύ μεγάλης συχνότητας, μεγαλύτερης από αυτή που μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Υπάρχουν ειδικές συσκευές, ίδιες με αυτές των ανθρώπων, οι οποίες παράγουν και εκπέμπουν υπερηχητικά κύματα. Καθώς εκπέμπονται οι υπέρηχοι εισέρχονται στο σώμα του ζώου και ένα μέρος τους απορροφάται, ένα άλλο μέρος τους διαθλάται και το υπόλοιπο ανακλάται και επιστρέφει στη συσκευή. Εκεί η δέσμη των υπερήχων που ανακλάται υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία και μας επιτρέπει να απεικονίσουμε σε μία οθόνη το εσωτερικό του σώματος του ζώου.

Πριν από κάθε υπερηχογράφημα είναι απαραίτητο το κούρεμα του ζώου, γιατί τα ηχητικά κύματα των υπερήχων δεν μπορούν να διαπεράσουν το τρίχωμά του. Στη συνέχεια για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή επαφή της κεφαλής που παράγει τους ήχους με το σώμα του ζώου χρησιμοποιείται ένα υδατοδιαλυτό gel το οποίο επιτρέπει ταυτόχρονα και την καλύτερη διάδοση των υπερήχων στο ζώο.

Η υπερηχοτομογραφία είναι μια ανώδυνη τεχνική η οποία σπανίως απαιτεί τη χρήση ηρεμιστικού και στης οποίας τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται ακόμη το χαμηλό κόστος για τον ιδιοκτήτη και η δυνατότητα διενέργειας βιοψίας με την καθοδήγηση των υπερήχων. Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με την ακτινογραφία και την αξονική τομογραφία, ότι δεν υπάρχει απόδειξη βλαπτικών βιολογικών επιδράσεων από τη χρήση των υπερήχων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την πολύχρονη εμπειρία της χρήσης τους στη μαιευτική του ανθρώπου.

Με τους υπερήχους μπορεί να απεικονισθεί το ήπαρ, ο σπλήνας, οι νεφροί, η ουροδόχος κύστη, ο προστάτης, οι όρχεις, η μήτρα, οι ωοθήκες, το έντερο, το πάγκρεας, τα επινεφρίδια, ο θυρεοειδής αδένας, η καρδιά και οι οφθαλμοί. Επιπλέον μπορεί να γίνει διάγνωση εγκυμοσύνης από την 21η ημέρα της κύησης.

Σημαντική είναι η δυνατότητα λήψης ιστοπαθολογικού υλικού για βιοψία ή κυτταρολογική εξέταση με την καθοδήγηση των υπερήχων. Στην περίπτωση αυτή κατευθύνουμε τη βελόνα βιοψίας στο όργανο ή στην αλλοίωση που μας ενδιαφέρει καθώς παρατηρούμε την πορεία της στην οθόνη του υπολογιστή.