Σημάδια οδοντικού πόνου στα κατοικίδια

Το κατοικίδιό σας δεν μπορεί να σας πει πότε υποφέρει από πονόδοντο ή από κάποιον άλλο πόνο. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να προγραμματίσετε μία επίσκεψη.

1.Κακή αναπνοή:

Η μυρωδιά του στόματος προκύπτει από τον μεταβολισμό που κάνουν τα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα. Σε ζωάκια με περιοδοντική νόσο, υπάρχουν περισσότερα βακτήρια στο στόμα, και η κακοσμία αυξάνεται. Η «σκυλομυρωδιά» ή η μυρωδιά «ψαρίλας» δεν είναι φυσιολογικές και θα πρέπει να αξιολογούνται.

2. Αλλαγή συμπεριφοράς:

Αν το ζωάκι σας:

  • Μασάει από τη μία μεριά του στόματος
  • Αφήνει να πέφτει τροφή από το στόμα του την ώρα που τρώει
  • Τρέχει μακριά από το πιάτο του φαγητού του κι ας φαίνεται να πεινάει
  • Κλαίει την ώρα που χασμουριέται
  • Δεν περιποιείται το τρίχωμά του
  • Είναι γενικά κακόκεφο

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με οδοντικό πόνο, κι εσείς, που γνωρίζετε τον μικρό σας φίλο καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, θα μπορέσετε να τα αντιληφθείτε εγκαίρως.

3. Αιμορραγία

Η αιμορραγία από το στόμα οφείλεται συνήθως σε περιοδοντική νόσο αλλά θα μπορούσε να είναι και αποτέλεσμα καταγμάτων στα δόντια, εκδορών ή ελκών στη γλώσσα και στα ούλα, προβλημάτων στην πήξη το αίματος ή ακόμα και μιας στοματικής μάζας. Οι κηλίδες αίματος στα σκεπάσματα ή στο πιάτο του φαγητού ή του νερού, καθώς και τα παχιά κολλώδη σάλια σαν ¨κορδόνια¨ που κρέμονται από το στόμα του κατοικιδίου σας είναι επίσης ενδεικτικά προβλημάτων στο στόμα. Αν μάλιστα η περιοδοντική νόσος είναι πολύ σοβαρή, ενδέχεται να παρατηρήσετε αιμορραγία από τη μύτη του κατοικιδίου σας, ή όταν αυτό φτερνίζεται.

4. Απουσία συμπτωμάτων

Οι σκύλοι, οι γάτες , τα κουνέλια και άλλα ζώα συντροφιάς, πολύ συχνά, δεν εκδηλώνουν εμφανή συμπτώματα όταν έχουν πόνο στο στόμα. Αυτό είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που τα κατοικίδια ζώα έχουν κληρονομήσει από τους άγριους προγόνους τους.

Σε κάθε περίπτωση, μόλις αντιμετωπιστεί η αιτία του στοματικού πόνου του κατοικιδίου σας, η αλλαγή της διάθεσής του θα είναι εμφανής.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Η φροντίδα των δοντιών του κατοικιδίου σας στο σπίτι και ο τακτικός έλεγχος από τον κτηνίατρό του θα βοηθήσουν να προλάβετε τις οδοντικές παθήσεις και την ταλαιπωρία του μικρού σας φίλου από αυτές.

No Comments

Post A Comment