- LANGUAGES
- EN
- ES
- OUR SOCIALS
- OUR ROOMS
- CONTACT US
Για την πρόληψη των δηλητηριάσεων στο σπίτι και στον κήπο:
ΦΑΡΜΑΚΑ
Διατηρήστε όλα τα φάρμακα μακριά από την πρόσβαση του κατοικιδίου σας και κατά προτίμηση σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι της κουζίνας
Φυλάξτε χώρια τα ανθρώπινα και τα κτηνιατρικά φάρμακα
Μη χορηγείτε στο ζωάκι σας φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, εκτός αν σας τα έχει συνταγογραφήσει ο κτηνίατρός σας. Φάρμακα όπως η παρακεταμόλη (π.χ. Depon, Panadol), η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα φάρμακα για τον θυρεοειδή, καθώς και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για το κατοικίδιό σας
ΤΡΟΦΙΜΑ
Ορισμένα τρόφιμα όπως: η σοκολάτα, ο καφές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σταφύλι και οι σταφίδες, το αβοκάντο, τα μανιτάρια, ορισμένοι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και τα μακαντέμια, η γλυκόριζα και τα τεχνητά γλυκαντικά ξυλιτόλη και σορβιτόλη, είναι τοξικά.
Το κατοικίδιό σας δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
ΦΥΤΑ
Ορισμένα φυτά, όπως τα κρινάκια, οι ασφόδελοι, η ορτανσία, ο κισσός, η φτέρη, η αζαλέα, το αλεξανδρινό και πολλά άλλα, είναι τοξικά. Οι βολβοί πολλών φυτών είναι επίσης τοξικοί.
Τοποθετήστε τις γλάστρες με λουλούδια, φυτά ή βολβούς σε σημεία που δε θα φτάσει ο μικρός σας φίλος.
ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Αποκλείστε την πρόσβαση σε καθαριστικά και άλλα χημικά όπως: αντιψυκτικό, λάδι και λιπαντικό αυτοκινήτου, χλωρίνη, νέφτι, λίπασμα, εντομοκτόνα και τρωκτικοκτόνα σκευάσματα.
Μην αφήνετε το κατοικίδιό σας σε κήπο όπου πρόσφατα είχαν τοποθετηθεί εντομοκτόνα, λιπάσματα ή δολώματα για ποντίκια και σαλιγκάρια. Αν είναι αναγκαίο, μπορείτε να τοποθετείτε τα δολώματα σε στενούς σωλήνες στους οποίους δε χωράει η μουσούδα του σκύλου ή της γάτας σας.
Μην αφήνετε το ζωάκι σας να πίνει νερό από λιμνούλες ή λακκούβες που φαίνεται να έχουν λιπαρό περιεχόμενο ή να είναι μολυσμένες.
Τι να κάνετε αν υποψιαστείτε ότι το κατοικίδιό σας έχει δηλητηριαστεί:
Μην πανικοβάλλεστε: Λίγες περιπτώσεις δηλητηριάσεων έχουν μοιραία έκβαση, ενώ ο αριθμός των τοξικών ουσιών που δρουν πολύ γρήγορα είναι μικρός.
Απομακρύνετε το κατοικίδιό σας από την πηγή της τοξίκωσης, παίρνοντας μέτρα προστασίας και για τον εαυτό σας.
Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας, ιδίως αν το ζωάκι σας φαίνεται να μην είναι καλά. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να του παρέχετε πληροφορίες για το είδος της ουσίας, την ποσότητα που καταναλώθηκε, αλλά και για το πόση ώρα έχει περάσει από τότε που την έφαγε το κατοικίδιό σας.
Αν χρειαστεί να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο, πάρτε μία ποσότητα της ουσίας και τη συσκευασία της μαζί σας.
Αν έχει λερωθεί το δέρμα του ζώου σας με την τοξική ουσία, ξεπλύνετέ το άμεσα με νερό.
Μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε έμετο στο σκύλο ή στη γάτα σας, εκτός αν σας το συστήσει ο κτηνίατρός σας: Αφενός, αν μια καυστική ουσία περάσει λόγω του εμέτου δεύτερη φορά από τον οισοφάγο, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρότερες βλάβες, αφετέρου υπάρχει περίπτωση το ζωάκι να κάνει εισρόφηση αν κατά τη διάρκεια του εμέτου δεν έχει τις αισθήσεις του εξαιτίας της τοξίκωσης.
Leave a Reply