Υπηρεσίες

Απεικονιστική

Xειρουργική

Οδοντιατρική

Παθολογία

Δερματολογία

Νοσηλεία

Απεικονιστική

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Στην κλινική μας μπορούν να γίνουν απλές και εξειδικευμένες ακτινολογικές εξετάσεις όπως ακτινογράφηση οστών, αρθρώσεων (ισχίων, ώμου, αγκώνα), θώρακα, κοιλίας, οισοφαγογραφία, γαστρογραφία και σκιαγραφική διερεύνηση του εντέρου μετά από χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας, απεκκριτική ουρογραφία, κυστεογραφία και ουρηθρογραφία.

ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ:

Με τον υπέρηχο υψηλής ευκρίνειας μπορούν να γίνουν υπερηχογραφήματα κοιλίας, επιφανειακών ιστών και μαλακών μορίων με τη χρήση απλών και αρμονικών συχνοτήτων (tissue harmonic imaging).

TRIPLEX ΚΑΡΔΙΑΣ:

Πλήρης απεικόνιση της καρδιάς με τη χρήση έγχρωμου και φασματικού Doppler (Duplex – Triplex), για τη διερεύνηση συγγενών και επίκτητων νόσων.

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ:

Με την καθοδήγηση των υπερήχων είναι δυνατή η λήψη υλικού για κυτταρολογική εξέταση ή βιοψία ( ultrasound-guided biopsy) και η παρακέντηση κοιλοτήτων (ασκιτικού και θωρακικού υγρού, χοληδόχου κύστης, ουροδόχου κύστης, αποστήματος προστάτη, παραπροστατικών κύστεων, περικαρδιακής συλλογής) για διαγνωστικούς ή/και θεραπευτικούς σκοπούς.

Χειρουργικές υπηρεσίες

Στην κτηνιατρική κλινική Vet Imaging πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν τα μαλακά μόρια, δηλαδή, επεμβάσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων εκτός των ορθοπεδικών και νευρολογικών.

Οι χειρουργοί κτηνίατροι της κλινικής έχουν παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελλάδα (Σεμινάρια και εργαστήρια συνεχούς εκπαίδευσης) και στο εξωτερικό (ESAVS Soft Tissue Surgery Courses) και έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να πραγματοποιήσουν και τις πιο εξειδικευμένες επεμβάσεις. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται αφορούν παθήσεις του πεπτικού (π.χ. γαστροτομή, εντεροτομή, εντεροαναστόμωση, πυλωροπλαστική), του ουροποιητικού (π.χ. κυστεοτομή, ουρηθροστομία, νεφρεκτομή), του γεννητικού συστήματος (π.χ. ωοθηκυστερεκτομή, καισαρική, πρόπτωση κόλπου), του θώρακος (π.χ. διαφραγματοκήλη), του δέρματος (π.χ. αντιμετώπιση δερματικών ελλειμάτων με χρήση κρημνών και δερματικών μοσχευμάτων) και του οφθαλμού (π.χ. προβολή του αδένα του 3ου βλεφάρου). Επίσης γίνεται χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών (π.χ. σπληνεκτομή, μαστεκτομή) και χειρουργική αποκατάσταση ρήξης του κοιλιακού τοιχώματος (π.χ. ομφαλοκήλη, κοιλιοκήλη) και του τοιχώματος της περινεϊκής χώρας (π.χ. περινεϊκή κήλη).

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν γενική αναισθησία πραγματοποιούνται με εισπνευόμενα αναισθητικά και σε περίπτωση επεμβάσεων στο θώρακα ή σε επιβαρυμένα ζώα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης μηχανικού αναπνευστήρα. Επίσης, κατά τη διάρκεια των χειρουργείων υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών του ζώου με monitor για μεγαλύτερη ασφάλεια. Στόχος του διεγχειρητικού monitoring είναι  η επαρκής συγκέντρωση οξυγόνου, η εξασφάλιση επαρκούς αερισμού και επαρκούς λειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος και η διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας του σώματος του ζώου. Στα χειρουργεία υπάρχει έμπειρος αναισθησιολόγος που επιμορφώνεται σε σεμινάρια του εξωτερικού (ESAVS Anaesthesiology).

Στην κλινική μας ενδιαφέρει ο έλεγχος και η διαχείρηση του πόνου των ζώων που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις τόσο για λόγους ευζωίας όσο και για την ταχύτερη επούλωση των ιστών. Για αυτό χρησιμοιποιούμε συστηματική, τοπική και περιοχική αναλγησία περιεγχειρητικά και μετεγχειρητικά σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η επίσκεψη στον κτηνίατρο και φυσικά οι χειρουργικές επεμβάσεις και η νοσηλεία αποτελούν μια ιδιαίτερα στρεσογόνο κατάσταση τόσο για το ζώο όσο και για τον ιδιοκτήτη του. Εμείς φροντίζουμε τα ζώα να παραμένουν το λιγότερο δυνατό στο νοσηλευτήριο όταν πρόκειται για επεμβάσεις που γίνονται σε υγιείς οργανισμούς (π.χ. στειρώσεις) καθώς και στις απλές χειρουργικές, οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές πράξεις. Επιπλέον, στις περισσότερες επεμβάσεις δεν χρησιμοποιούμε εξωτερικά ράμματα, αλλά ενδοδερμικά απορροφήσιμα έτσι ώστε να μην απαιτείται αφαίρεσή τους με αποτέλεσμα λιγότερη ενόχληση και ταλαιπωρία για το ζώο και τον ιδιοκτήτη.

Οδοντιατρικές υπηρεσίες

Οι στοματικές παθήσεις είναι πολύ συχνές στα ζώα συντροφιάς. Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του στοματικού και οδοντικού πόνου είναι σημαντική για την ευζωία του κατοικιδίου μας. Η εναπόθεση τρυγίας αποτελεί εστία μικροβίων και πολλές φορές την πηγή άλλων παθολογικών προβλημάτων. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της πάθησης των δοντιών και της στοματικής κοιλότηταςμπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του, με άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ακόμα και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης είναι συχνά σε θέση να διαπιστώσει ένα οδοντικό πρόβλημα μετά από προσεκτική επισκόπηση της στοματικής κοιλότητας. Δείτε εδώ πως να διακρίνετε τα σημάδια οδοντικού πόνου.

Η πρόληψη και η προγραμματισμένη οδοντιατρική εξέταση, καθώς και ο έγκαιρος καθαρισμός δοντιών αποτελούν πάντα την καλύτερη θεραπεία, καθώς έτσι διατηρούνται υγιείς οι ιστοί που υποστηρίζουν τα δόντια.

Η εξαγωγή ενός ή και περισότερων δοντιών δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την πρόσληψη τροφής, ενώ η εξάλειψη του πόνου βελτιώνει άμεσα τη διάθεση του ζώου.

  • Οδοντιατρικός έλεγχος νεογιλών και μόνιμων δοντιών
  • Αποτρύγωση και στίλβωση δοντιών
  • Εξαγωγές δοντιών
  • Κατάγματα δοντιών και γνάθου
  • Αποστήματα
  • Νεοπλασματα στοματικής κοιλότητας

Νοσήλεια

Στην κλινική μικρών ζώων υπάρχει δυνατότητα απλής αλλα και εντατικής νοσηλείας των ασθενών ζώων. Η νοσηλεία αφορά παθολογικά περιστατικά (π.χ. γαστρεντερίτιδες, αντιμετώπιση χρόνιας νεφρικής νόσου, διερεύνηση περιστατικών), επείγοντα περιστατικά (π.χ. τροχαία, δαγκώματα) καθώς και νοσηλεία μετά από χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. κυστεοτομές, πυομήτρες, καισαρικές, εντερεκτομές, κλπ). Το νοσηλευτήριο χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις βραχείας νοσηλείας για την παρακολούθηση των ζώων μετά από απλές επεμβάσεις (π.χ. βιοψία δέρματος) ή παρακεντήσεις των κοιλοτήτων (π.χ. περικαρδιοκέντηση, θωρακοκέντηση, κυστοκέντηση, βιοψία ήπατος). Υπάρχει ξεχωριστός χώρος νοσηλείας για τα λοιμώδη περιστατικά.

Καρδιολογία

Οι καρδιοπάθειες στα ζώα είναι δύστυχώς πολύ συχνές, και μια καθυστέρηση στη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων και καρδιακής ανεπάρκειας με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση του προσδόκιμου ηλικίας του ζώου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση μιας καρδιοπάθειας μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και σε αρχικά στάδια, μέσω ενός λεπτομερούς ιστορικού και μιας σχολαστικής κλινικής εξέτασης του ζώου. Σε ορισμένα περιστατικά αντίθετα το ζώο θα προσκομιστεί στον καρδιολόγο σε κρίσιμη κατάταση λόγω σοβαρής καρδιοπάθειας και σε αυτήν την περίπτωση η έγκαιρη διάγνωση θα είναι ζωτικής σημασίας ώστε να σταθεροποιηθεί η κλινική του εικόνα και να διαφύγει τον κίνδυνο.

Η κλινική μας διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, μακροχρόνια εμπειρία και εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση όλων των καρδιολογικών περιστατικών, έτσι ώστε να προσφέρει ποιοτική διάγνωση και θεραπεία στα καρδιοπαθή ζώα, καθώς και υποστήριξη στους συστήσαντες κτηνιάτρους.

Η πλήρης καρδιολογική εξέταση περιλαμβάνει Triplex καρδιάς, ακτινογραφήματα θώρακα, ηλεκτροκαρδιογράφημα και πλήρεις αιματολογικές εξετάσεις. Ακόμα στην κλινική διενεργείται περικαρδιοκέντηση για την αντιμετώπιση της περικαρδιακής συλλογής.